Despre carte

Qpoem este proiectul celei mai solidare comunităţi de poeţi şi iubitori de poezie. Facebook-ul i-a strâns pe toţi într-o uriaşă filă comună pe deasupra invidiilor. Astfel încât, în orice parte te-ai pierde, poezia este peste tot, aşa cum centrul este peste tot.

Călin Vlasie

Ştefan Ciobanu (n. la 24 iunie 1979) este absolvent al Facultăţii de Psihologie a Universităţii  „Spiru Haret” din Bucureşti. În prezent este consilier la Institutul Naţional de Statistică. De-a lungul timpului a colaborat cu revistele: Convorbiri literare, Vatra, Viaţa Românească, Poezia ş.a. A publicat volumele de poezie: aliona (2007), convoi de tăcere (2009), de-a buşilea prin aer (2013) pentru care obţine, în 2014, premiul pentru volum al Festivalului Naţional de Poezie „George Coşbuc”. Membru al cenaclului Qpoem din 2016.

 

„Pe ştefan Ciobanu şi aţa şi inima-l trag spre suprarealism. În pisica. început de igrasie acesta pare mai degrabă premeditat decît spontan, cel puţin în măsura în care nu-i un suprarealism relevat prin intermediul imaginii, ci mai curînd prin cel al intrigii poetice. Sunt cîteva piese de onirism cu o epică a stranietăţii bine condusă, sunt alte – mai multe – piese cu legislaţie suprarealistă, dar mai convingătoare de suprarealism sunt poemele în care montajul de secvenţe realizează convulsivitatea reportajului. Scrise cu avînt, pe fir fals narativ, poemele lui Ciobanu conturează o atmosferă de consistenţă deopotrivă anxioasă şi ludică. Aş zice că poetul îşi defavorizează aici scriitura de concizii, dar tocmai ea – mi se pare – e mai eficientă în suprarealizarea anxietăţii de fundal, pe care o surprinde în imagini nucleare.”

Al. Cistelecan