Despre carte

Qpoem este proiectul celei mai solidare comunităţi de poeţi şi iubitori de poezie. Facebook-ul i-a strâns pe toţi într-o uriaşă filă comună pe deasupra invidiilor. Astfel încât, în orice parte te-ai pierde, poezia este peste tot, aşa cum centrul este peste tot.

Călin Vlasie

Călin Dengel (n. la 18 ianuarie 1981 la Ploieşti) a absolvit Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti în 2006 şi profesează în Ploieşti. Debutează sub pseudonimul Călin Derzelea, cu volumul „Tellus ”la Editura Grinta (2012). Participă cu texte în câteva volume colective şi experimentează cu proză scurtă. Membru al cenaclului Qpoem din 2015.

„E o prejudecată că nu se mai poate scrie poezie în afara convenţiei textualiste sau a mizerabilismului minimalist. Că poezia semantică, năzuind să exprime ceva din adâncul fiinţei, a lăsat definitiv locul poeziei morfo-sintactice, a cărei materie e însuşi golul. Călin Dengel încearcă, în Urbis, să scrie o poezie a plinului, a omului de azi în urbe – adică în vârtejul cotidianului trivial -, a neliniştii şi indignării. Chiar dacă, învelit într-o anumită demnitate a condiţiei intelectuale, el nu coboară la atitudinile unui poet social, ascunzându-şi revolta în sarcasm (mai des) sau ironie (mai rar). Dacă va şti să stea departe de sirenele pseudopoeziei din mediul virtual şi îşi va fixa meşteşugul discursului, Călin Dengel va fi una dintre vocile care vor conta în lirica noastră.”

Răzvan Voncu