Despre carte

Qpoem este proiectul celei mai solidare comunităţi de poeţi şi iubitori de poezie. Facebook-ul i-a strâns pe toţi într-o uriaşă filă comună pe deasupra invidiilor. Astfel încât, în orice parte te-ai pierde, poezia este peste tot, aşa cum centrul este peste tot.

Călin Vlasie

Ioana Burghel (n. la 19 martie 1968, în comuna Bolboşi, jud. Gorj), economist. A publicat poezie în 14 antologii şi în revistele Orizonturi literare, Actualitatea literară, Discobolul, Vatra, Fila de Bucovina,­ Convorbiri literare, Feedback, Melidonium, România literară, Argeş, New York Magazin ş.a. A debutat în anul 2013 cu volumul  de poezie Hoaţa de maci. A mai publicat O fereastră întredeschisă într-un câmp răpit de maci (2013) şi Vene de pământ (2016). Membră a cenaclului Qpoem din 2015.

„O poezie a contrastelor frapante, a barocului concetto, scrie Ioana Burghel în acest volum, incitant intitulat Vis cu sandale roşii. Autoarea are o evidentă predilecţie pentru înscenările lirice, pentru naturi moarte cu oameni, spaţii şi sentimente, alcătuite cu abilitate, şi pe care numai gândul poetic le însufleţeşte. Trebuie să nu te laşi distras de aceste «tablouri goale», vagi, căci adesea apare mişcarea, dicţiunea care reordonează semnificaţiile poemului. Care, atunci când compoziţia reuşeşte, nu sunt deloc apocaliptice, ci au candori şi simplitate de poet tânăr şi autentic: «într-un oraş cu ziduri de carton/ îmi pun veşminte noi şi/ plâng/ adăpostind copilul speriat/ de fulgere». Când nu e retractilă, poeta dă curs unor umori negre, care contrapunctează perspectiva candidă asupra propriei existenţe: «am ars toate rosturile/ (poate de aceea întârzie/ celelalte zăpezi)/ nu mai e loc pentru limpezire// Dumnezeu îşi cere sângele/ înapoi». În toate, însă, sunt semne că impulsul poetic e genuin, nu mimetic, textele Ioanei Burghel respirând o încredere tonică în poezie, în forţa cuvântului.”

Răzvan Voncu