Povestea lupului Hoinar

Povestea lupului Hoinar

un articol de Diana Iepure

Povestea lupului Hoinar este inspirată dintr-un un caz real, din viața lui Iute, un lup care trăiește fericit în munți cu Mama, Tata, Ager, Năvală, Codiță și Cald, haita lui. După ce o haită rivală le invadează teritoriul, Iute se pomenește singur și e nevoit să pornească în căutarea unui nou adăpost. Rosanne Parry, autoarea Poveștii lupului Hoinar, dedică această carte tuturor celor care hoinăresc în căutarea unui cămin. Scriitoarea spune că migrația e pulsul lumii și enumeră în carte cauzele migrațiilor, inclusiv cele care îi fac și pe oameni să ia calea pribegiei. 

Recomandăm cu căldură cartea ,,Povestea lupului Hoinar”, scrisă într-un chioșc aflat într-un copac din grădina scriitoarei, la o fermă veche din Portland, Oregon, unde Rosanne Parry locuiește împreună cu familia. Povestea e ilustrată de Mónica Armiño, creatoarea unuia dintre cele mai îndrăgite personaje din Spania, Pocoyo. Citind-o, copiii vor afla o mulțime de lucruri despre lupi, în general, dar și despre protagonistul acestei cărți, cu o viață de lup fericită și împlinită, având la momentul scrierii cărții aproape zece ani. 

Tinerii cititori vor afla, spre sfârșitul cărții, istoria lui Oregon 7, adevăratul lup din spatele poveștii, născut în haita Imnaha din nord-estul Oregonului. Biologii i-au montat lui Oregon7 o zgardă cu emițător radio, ceea ce le-a permis să-l urmărească și să învețe mai multe din modul în care se comportă lupii.

Povestea lupului Hoinar este o aventură lirică și copleșitoare care elogiază frumusețea naturii și, totodată, o poveste impresionantă inspirată dintr-un un caz real. Scrisă cu multă grijă și pricepere, cartea le poate fi de folos atât copiilor, cât și părinților, într-o călătorie a cunoașterii deloc ușoară.

Traducere din limba engleză de  Adriana Ciorbaru

Rosanne Parry a scris romane pentru copii distinse cu numeroase premii. Utilma ei carte, Povestea lupului Hoinar, a produs senzație la nivel internațional, fiind vândută rapid în Marea Britanie, Germania, Franța, Rusia, China, Japonia și o mulțime de alte țări. Povestea lupului Hoinar (2019), tradusă la Editura Paralela 45 în 2020, a tronat 17 săptămâni pe lista bestsellerurilor New York Times. 

https://www.edituraparalela45.ro/…/povestea-lupului…/

2021-11-16T10:57:27+00:00