Blog copii

Blog copii 2021-11-16T09:41:19+00:00
2810, 2021

Ochi de lup de Daniel Pennac

„Ochi de lup”, de Daniel Pennac, este o poveste frumoasă despre înțelegere, încredere, prietenie și ajutor reciproc. Totodată, „Ochi de lup” e despre dragostea și grija omului față de animale. Autorul ei, Daniel Pennac, unul dintre cei mai renumiți și mai iubiți scriitori contemporani francezi, spune într-un interviu că înțelegerea lucrurilor e un izvor de fericire adevărată, iar fericirea poate fi atinsă atunci când învățăm să înțelegem. „Ochi de lup” ne ajută să înțelegem mai bine cum stau lucrurile cu singurătatea, fidelitatea, perseverența şi prietenia. 

Într-o grădină zoologică din Paris, un lup polar însingurat, rănit, înrăit și trist, e înţeles şi compătimit de Africa, un pui de om empatic și înzestrat cu talent de povestitor. Aceste ființe care au suferit în viață la fel de mult ajung să se înțeleagă din priviri. 

Un alt punct de vedere, o privire cu alți ochi sau cu un singur ochi, dar capabil să pătrundă în esența lucrurilor. Să nu uităm că e frumos să visezi chiar şi atunci când nu dormi și că înţelegerea poate vindeca de multe ori răni adânci. 

Traducere din limba franceză de Simona Negrea.

https://www.edituraparalela45.ro/produs/ochi-de-lup/

2810, 2021

Povestea lupului Hoinar

un articol de Diana Iepure

Povestea lupului Hoinar este inspirată dintr-un un caz real, din viața lui Iute, un lup care trăiește fericit în munți cu Mama, Tata, Ager, Năvală, Codiță și Cald, haita lui. După ce o haită rivală le invadează teritoriul, Iute se pomenește singur și e nevoit să pornească în căutarea unui nou adăpost. Rosanne Parry, autoarea Poveștii lupului Hoinar, dedică această carte tuturor celor care hoinăresc în căutarea unui cămin. Scriitoarea spune că migrația e pulsul lumii și enumeră în carte cauzele migrațiilor, inclusiv cele care îi fac și pe oameni să ia calea pribegiei. 

Recomandăm cu căldură cartea ,,Povestea lupului Hoinar”, scrisă într-un chioșc aflat într-un copac din grădina scriitoarei, la o fermă veche din Portland, Oregon, unde Rosanne Parry locuiește împreună cu familia. Povestea e ilustrată de Mónica Armiño, creatoarea unuia dintre cele mai îndrăgite personaje din Spania, Pocoyo. Citind-o, copiii vor afla o mulțime de lucruri despre lupi, în general, dar și despre protagonistul acestei cărți, cu o viață de lup fericită și împlinită, având la momentul scrierii cărții aproape zece ani. 

Tinerii cititori vor afla, spre sfârșitul cărții, istoria lui Oregon 7, adevăratul lup din spatele poveștii, născut în haita Imnaha din nord-estul Oregonului. Biologii i-au montat lui Oregon7 o zgardă cu emițător radio, ceea ce le-a permis să-l urmărească și să învețe mai multe din modul în care se comportă lupii.

Povestea lupului Hoinar este o aventură lirică și copleșitoare care elogiază frumusețea naturii și, totodată, o poveste impresionantă inspirată dintr-un un caz real. Scrisă cu multă grijă și pricepere, cartea le poate fi de folos atât copiilor, cât și părinților, într-o călătorie a cunoașterii deloc ușoară.

Traducere din limba engleză de  Adriana Ciorbaru

Rosanne Parry a scris romane pentru copii distinse cu numeroase premii. Utilma ei carte, Povestea lupului Hoinar, a produs senzație la nivel internațional, fiind vândută rapid în Marea Britanie, Germania, Franța, Rusia, China, Japonia și o mulțime de alte țări. Povestea lupului Hoinar (2019), tradusă la Editura Paralela 45 în 2020, a tronat 17 săptămâni pe lista bestsellerurilor New York Times. 

https://www.edituraparalela45.ro/…/povestea-lupului…/