De sărbători când familia se reunește, românul pune pe masă bucate tradiționale. Doar că, an de an, gătim tot mai puțin ca pe vremuri și mâncăm tot mai mult preparate de-a gata, procesate într-o fabrică și cumpărate dintr-un magazin. Farmecul nostalgic al rețetelor de altădată se mai regăsește astăzi doar pe etichetele ce înfățișează personaje purtând frumosul nostru port popular.
Dar când mama gătește în bucătărie, copiii (mici sau mari) se învârt prin preajmă, atrași de mirosurile îmbietoare. Peste ani, așezați la casa lor, își vor aminti cum era “acasă”.
Gastronomia unui popor face parte din cultura lui națională. Se pierd obiceiurile, ne pierdem rădăcinile. Deja ne-am pierdut colindătorii, îi mai vedem doar la televizor și prin satele răzlețe. Iar bradul îl putem lua gata împodobit; miroase a plastic și încape pe-o măsuță. E mai simplu așa. Dar e și mai trist.
Să reînviem, așadar tradițiile. Să reînvățăm colindele. Să gătim românește.
Într-un cuvânt, să ne bucurăm de viață!
De sărbători când familia se reunește, românul pune pe masă bucate tradiționale. Doar că, an de an, gătim tot mai puțin ca pe vremuri și mâncăm tot mai mult preparate de-a gata, procesate într-o fabrică și cumpărate dintr-un magazin. Farmecul nostalgic al rețetelor de altădată se mai regăsește astăzi doar pe etichetele ce înfățișează personaje purtând frumosul nostru port popular.
Dar când mama gătește în bucătărie, copiii (mici sau mari) se învârt prin preajmă, atrași de mirosurile îmbietoare. Peste ani, așezați la casa lor, își vor aminti cum era “acasă”.
Gastronomia unui popor face parte din cultura lui națională. Se pierd obiceiurile, ne pierdem rădăcinile. Deja ne-am pierdut colindătorii, îi mai vedem doar la televizor și prin satele răzlețe. Iar bradul îl putem lua gata împodobit; miroase a plastic și încape pe-o măsuță. E mai simplu așa. Dar e și mai trist.
Să reînviem, așadar tradițiile. Să reînvățăm colindele. Să gătim românește.
Într-un cuvânt, să ne bucurăm de viață!